Rozhovor s marketingovou manažerkou Bondy - paní Kristýnou Kubínovou

Ve čtvrtek 3. října jsme se vydali do Bondy, abychom se dozvěděli bližší informace o včelách, které se na střeše obchodního centra chovají. Setkali jsme se se vstřícným přijetím od vedení obchodního centra, jmenovitě marketingové manažerky Kristýny Kubínové, která nám poskytla krátký rozhovor, ačkoli jsme přišli neohlášeně.

Foto: Michal Velechovský

Nedávno jsme se dozvěděli o tom, že na střeše nákupního centra jste začali chovat včely. Proč k tomu došlo?

Hlavní vizí bylo podpořit místní ekosystém a přivést včely do měst. Asi všichni si uvědomujeme, že žijeme ve městě, kde té přírody moc není. Chceme ji rozšířit a zároveň zlepšit její kvalitu. Mimo jiné jsme v únoru v obchodním centru kompletně odbourali plastové nádobí a plasty jsou pravidelně tříděny personálem. Postupnými kroky tedy chceme dosáhnout ekologičtějšího prostředí.

Kolik úlů zatím máte? 

Zatím máme úly dva, ale do budoucnosti počítáme s tím, že budeme tento počet navyšovat. Ale na druhou stranu dělat jich zbytečně moc na začátek by nebylo rozumné, proto také musíme počítat s variantou, že by přes zimu mohly uhynout. Každopádně na jaře chceme počet úlů rozšiřovat. Nevíme o kolik, to necháme na panu včelaři.

Kolik je v takovém úlu zhruba včel? 

To jsem byla sama překvapená. V těchto dvou úlech je nyní dohromady okolo 40 000 včel. A to jsou to poměrně malé úly.

Jak často k včelím úlům musí pan včelař jezdit?

Průměrně jednou týdně. Pan Šturma je i předsedou místního včelařského sdružení, takže skutečně můžeme věřit tomu, že jsou naše včely v nejlepších rukou. Napadlo nás, že by se tu mohli i zaučovat mladí včelaři a častěji se o včely starat, ale u nás je problém, že jsou úly na střeše, která je nepřístupná - nejsou tam žádné bariéry, takže to bohužel není možné.

Nebude u těchto městských včel nouze o pyl? 

Toho se rozhodně nikdo nemusí bát. Včely mají poměrně daleký dolet - pro pyl létají až 5km daleko. Nejčastěji létají po okolí - na Krásnou louku a Radouč. De facto i pole, která jsou za městem, jsou schopny opylovat.

Není zde riziko, že by včely ohrožovaly zákazníky? Třeba na parkovištích v koších bývají zbytky odpadků - nebudou tam létat?

Neměly by. Pan včelař nás ujišťoval, že ne. Samozřejmě nemůžu říci, že by nějaká jedna včelka někam nezabloudila.

Nebojíte se, že by létali dovnitř centra?

Ne. Ony tu jsou už poměrně déle - od června. Nezaznamenali jsme za tu dobu žádnou stížnost nebo nějaký problém. Můžu říct, že jsem za celou dobu, co tady na střeše včely chováme, zaznamenala pouze jednu včelu odpočívat na okně, ale nestalo se, že by nějaká vletěla dovnitř a obtěžovala zákazníky. Jsou to normální chytré včely, které se nezajímají o to, jak někoho napadnout, nejsou to vosy. Zajímají se o to, aby zkrátka nasbírali co nejvíce medu.

Když jsme u toho medu, co s ním plánujete dělat? Chcete ho prodávat nebo třeba používat pro vlastní účely? 

V letošním roce ještě med nebude. Mohl by teoreticky být v příštím roce. O tom, co s medem budeme dělat dále, se rozhodneme až příští rok, abychom si byli naprosto jistí, že pěstování včel na střeše našeho centra má význam i budoucnost. V primární fázi bychom tu chtěli obdarovat třeba naše nájemce, prodavačky nebo partnery a dodavatele - něco jako vánoční dárek. Když toho bude víc, tak můžeme při nějaké akci, které pořádáme, med třeba prodávat. Ale, spíše než prodávat, bych to viděla jako nějaký upomínkový předmět nebo dárek.

Děkujeme za rozhovor.





Komentáře

Populární příspěvky

Chov včel na střeše OC Bondy v Mladé Boleslavi

Rozhovor s včelařem - panem Ing. Jiřím Šturmou