Chov včel na střeše OC Bondy v Mladé Boleslavi


Netradičním ekologickým projektem se nákupní centrum Bondy snaží o navrácení včelstva do městského prostředí. Na střeše pavilonu nákupního centra vyrostly dva nové úly. Z dlouhodobého hlediska včelstva v Čechách ubývají a právě s tím se rozhodlo vedení Bondy centra bojovat. Pomoc jim poskytl včelař Ing. Jiří Šturma, který se o včely pravidelně stará.  

Foto: Bondy centrum

O zlepšení životního prostředí se Bondy snaží již dlouhodobě. Jedním z jejich projektů je například nahrazení plastů z místních rychlých občerstvení klasickým nádobím, či kompletním tříděním odpadů. Včelí kolonie jsou jedním z těchto ekologicky prospěšných projektů. ​„Chtěli jsme do města přinést více přírody a pomoci ekosystému,” ​sdělila nám Kristýna Kubínová, marketingová manažerka. 

Na střeše severozápadního pavilonu se momentálně nachází dva úly s 40 tisíci včelami medonosnými. Ing. Jiří Šturma, předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, který se o včely v Bondy pravidelně stará, společně s vedením centra nalezl pro včely vhodné útočiště, kde včelí úly nebudou vystaveny přímému slunečnímu svitu a budou se nacházet v dostatečném závětří. 

Mohli bychom se domnívat, že včelám nebude městské prostředí vyhovovat. Opak je však pravdou. Město včelám nevadí. 
​„Městské prostředí je kolikrát lepší než to na průmyslovém venkově. Městský smog včelám nevadí, jelikož již neobsahuje olovo. Mnohem horší jsou pesticidy používané na polích,” ​ pověděl nám Ing. Šturma. ​
Uživí se včely uprostřed průmyslového města? ​Tak zněla naše otázka na pana včelaře.
„Obživa pro včely je zde zcela dostačující, jsou zde parky, spousty ovocných stromů, akáty a pole řepky. Jejich dolet je až 5 km.”  

Dle slov Ing. Šturmy a Kristýny Kubínové nejsou včely agresivní a návštěvníci nákupního centra se nemají čeho obávat.  

Med by měl být dostupný až v roce 2020 a na jaře stejného roku má vedení Bondy centra v plánu množství úlů rozšířit. Na vytvoření jednoho kilogramu medu je potřeba opylovat 7 milionů květů a jedno včelstvo je schopné vytvořit za sezónu 100 kg medu.  

Tento projekt není v našem prostředí ojedinělý. Úly na střechách budov se nachází na více než 40 místech v republice a tento trend se stává stále oblíbenější.   







Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/vcelareni-na-strese-vcely-vcelari-praha_18062
41624_haf
Tisková zpráva Bondy centra, Mladá Boleslav, 19.9. 2019
rozhovory: Šturma, Kubínová

Komentáře

Populární příspěvky

Rozhovor s včelařem - panem Ing. Jiřím Šturmou

Rozhovor s marketingovou manažerkou Bondy - paní Kristýnou Kubínovou